9. september - Európsky deň recyklácie batérií

Deň 9. september bol vyhlásený za prvý Európsky deň recyklácie batérií a akumulátorov. Cieľom Európskeho dňa je upriamiť pozornosť verejnosti na potrebu triediť a recyklovať použité batérie, pretože i napriek svojej malej veľkosti môžu nesprávnym nakladaním v prírode napáchať veľké škody. Na druhej strane recykláciou batérií je možné ušetriť významné množstvo prírodných zdrojov.

Veľa použitých batérií skončí v komunálnom odpade a veľa batérií sa len tak hromadí v šuplíkoch slovenských domácností. Z prieskumov vyplýva, že v priemernej domácnosti sa nachádza až 49 použitých - vybitých batérií.

Vybitá batéria, ktorá skončí v koši a následne na skládke, môže ľahko spôsobiť znečistenie pôdy alebo vody. Preto je dôležité, aby sme sa v čo najvyššej miere zapájali do triedenia odpadu a zberu batérií venovali dostatočnú pozornosť.

Prvý Európsky deň recyklácie batérií vyhlásila pre 9. september 2015 Európska asociácia kolektívnych organizácií pre batérie a akumulátory Eucobat, ktorá združuje kolektívne systémy pre zber použitých batérií z 13 krajín. Cieľom týchto organizácií je zabezpečiť triedený zber použitých batérií, tak aby tieto nekončili na skládkach a v prírode, ale aby boli recyklované.

Deviaty september zvolila pre oslavu Európskeho dňa recyklácie batérií zámerne, pretože v tento deň sa narodil slávny taliansky lekár a fyzik Luigi Galvani (1737). Luigi Galváni sa preslávil pokusmi s tzv. živočíšnou elektrinou. Jeho bádateľská činnosť priviedla jeho súčasníka a oponenta Allesandra Voltu k zostrojeniu prvého galvanického článku, ktorého princíp sa stal základným konštrukčným prvkom všetkých elektrických batérií a akumulátorov.

Páči sa ti?