Elektrobus - revolúcia vo verejnej doprave

Tichý, ekologický, rýchlo nabíjateľný a šetrný k prírode – to je elektrobus. Existuje v rôznych vyhotoveniach: od 10,7 metrovej až 13 metrovej verzii. Všetky modely sú najľahšími autobusmi na trhu a telo majú špeciálne navrhnuté tak, aby bolo funkčné a zároveň odolné.

Elektrobus je šetrný k prírode. Produkuje na rozdiel od autobusov na iný alebo hybridný pohon nulové emisie. Je takisto veľmi tichý a funguje pod úrovňou zvuku normálnej konverzácie, takže neruší prostredie, ktorým prechádza. Ďalšou výhodou je cena, resp. efektivita nákladov.  Tá je v porovnaní s inými modelmi (diesel, zemný plyn či hybrid) oveľa nižšia a to až štyri krát nižšia ako pri dieslovom pohone. V konečnom dôsledku teda elektrobus šetrí čas a náklady a chráni prírodu.

Elektrobus môže mať na základe špecifikácie potrieb zákazníka medzi 53 kWh a 321 kWh energie. Čo je však na elektrobuse unikátne, je jeho systém rýchleho nabíjania. Nabíjacie stanice sú špeciálne navrhnuté pre trasy autobusov a sú v turistických či obchodných centrách a iných frekventovaných oblastiach.  Nabíja rýchlosťou 500kW, čiže elektrobus môže byť plne nabitý za menej ako 10 minút. Batéria, ktorá je kvôli bezpečnosti umiestnená väčšinou z vonkajšej strany sa však nabíja aj pomocou tzv. regeneratívneho brzdenia a to až do výšky 92%. Výrobca uvádza, že elektrobus dokáže (vrátane nabíjania) za 24 hodín prejsť až úctyhodných 1120 kilometrov. Batéria by mala vydržať asi 6 až 8 rokov pri plnej záťaži. Maximálna rýchlosť je asi 104 km/h a je navrhnutý tak, že dokáže plne fungovať pri teplotách medzi -12 až 46 °C.

Elektrobus odvezie naraz približne 70 cestujúcich, disponuje bezplatným Wi-Fi pripojením a tiež USB zásuvkami pre možnosť dobíjania mobilných zariadení. Autobus je vybavený kamerovým systémom, ktorý slúži pre bezpečnosť cestujúcich a zároveň na ochranu majetku.

1 nabitie = min. 120 -130 km

 

 

 

Páči sa ti?