Maximalizujme si životnosť batérií

Pretože kapacita batérie používaním klesá, vydrží smartfón či notebook po dvoch rokoch o niečo kratšie na jedno nabitie, ako to bolo v čase, keď ste si zariadenie kúpili a bolo nové. Ide o prirodzené opotrebenie, ktorému sa nedá úplne vyhnúť. Správnou starostlivosťou o batériu však môžete jej životnosť predĺžiť.

Správna úroveň kapacity

Recept, ako optimalizovať životnosť batérie, vás možno prekvapí, pretože nevyžaduje nijaké technické schopnosti. Jediné, čo musíte robiť, je udržiavať kapacitu batérie na úrovni 40 – 60 %. Práve vtedy sa batéria pri nabíjaní najmenej opotrebúva. Ak vám to umožňujú okolnosti, pokúste sa pripojiť zariadenie k nabíjačke na úrovni 40 % a odpojte ju najneskôr po dosiahnutí 80 %. Každá batéria má totiž určitý počet cyklov nabíjania (300 až 500) a po jeho dosiahnutí sa začne prejavovať jej opotrebenie. Jeden cyklus však neznamená pripojenie a odpojenie zariadenia od nabíjačky, ako si niektorí mylne myslia, ale úplné nabitie 0 – 100 percent. Čiastočné nabíjanie je pre batériu ohľaduplnejšie, a preto je z hľadiska jej životnosti lepšie udržiavať úroveň 40 – 60 % kapacity.

Po nabití odpojiť

Zabezpečiť, aby zariadenie pripojené k nabíjačke bolo po nabití hneď odpojené, sa v praxi nie vždy podarí. A niekedy potrebujete mať k dispozícii plne nabité zariadenie, ktoré zvládne fungovať bez dobíjania počas celého pracovného dňa. V takom prípade si dajte pozor, aby ste nenechávali zariadenie pripojené k nabíjačke aj po dosiahnutí úplného nabitia. Z dlhodobého hľadiska to batérii neprospieva. Pokúste sa teda vyhnúť zlozvyku, ako je pripojenie zariadenia k nabíjačke pred spaním s tým, že ho necháte nabíjať celú noc.

Nečakať na nulu

Nie je dobré čakať, až sa batéria vybije takmer na nulu. Optimálne je pripojiť zariadenie k nabíjačke po poklese pod 40 % kapacity, ale aj pokiaľ sa touto radou nebudete riadiť, určite sa pokúste pripojiť zariadenie k nabíjačke v momente, keď batéria klesne pod 20 percent. Takmer úplným nabíjaním sa batéria rýchlejšie opotrebúva.

Ventilácia a chladenie

Posledný tip nesúvisí priamo s nabíjaním, ale so všeobecnou starostlivosťou o zariadenie. Základom je zabezpečiť dobrú ventiláciu a chladenie – to sa týka najmä notebookov. Naozaj nie je dobrý nápad používať notebook tak, že zakrývate jeho vetracie otvory. Neprospieva to zariadeniu, ani jeho batérii. Rovnako si dajte pozor na to, kde nechávate notebook či smartfón. Nie je napríklad rozumné nechať zariadenie nabíjať na parapete okna počas horúceho slnečného dňa tak, aby naň priamo svietilo slnko.
 

Páči sa ti?