Prenosná nabíjačka s vodíkovou batériou

Prenosná nabíjačka s vodíkovou batériou vám kdekoľvek v prírode nabije mobil.

Nabíjačka na mobil Jaq od švédskej firmy MyFC sa snaží zameniť lítium-iónové batérie za vodíkové palivové články. Spoločnosť o svojej nabíjačke Jaq tvrdí, že je najmenšia a najvýkonnejšia nabíjačka na palivové články na svete. Umožní vám udržať váš mobil nabitý bez toho, aby ste sa museli dotknúť zásuvky.

Namiesto klasického postupu, kedy človek zapojí nabíjačku do steny a nabíja, majitelia nabíjačky vytvoria chemickú reakciu v uzavretom obale podobnom karte, ktorý obsahuje vodu a soľ. Kartu potom vložíte do obalu nabíjačky a jej 10 vodíkových palivových článkov premieňa výslednú energiu na 1800 mAh. To je takmer plné nabitie pre iPhone 6S alebo Samsung Galaxy S6 a prenáša sa do telefónu cez USB.

Vzhľadom k tomu, že nabíjačka nepotrebuje dobíjať samú seba, mohli by ste teoreticky mať smartphone nabitý aj počas najodľahlejších výletov či dovoleniek. Pre rozvojové krajiny, kde elektrické rozvodné siete fungujú pomerne nespoľahlivo môže byť Jaq jednoduchý spôsob, ako udržať mobil nabitý.

Jaq je momentálne dostupná vo Švédsku, ale spoločnosť plánuje spustenie predaja aj v iných štátoch. Cieľom snaženia spoločnosti MyFC je energeticky úplne čistý proces nabíjania. Firma očakáva 100 percentnú recyklovateľnosť.

Páči sa ti?