Batérie zo starých mobilov

Batérie zo starých mobilov pomôžu s osvetlením domácností. Li-ion akumulátory môžu aj po vyradení mobilov poslúžiť na skladovanie energie.

Vedci z kórejskej univerzity Kyung Hee v Soule navrhli systém na využitie batérií z vyradených smartfónov. V spojení s lacným solárnym panelom môžu byť znovu použiteľné ako lacný akumulátor, ktorý sa dobíja zo slnečnej energie.

Výskumníci si posvietili na množstvo zbytočného elektroodpadu, vznikajúceho zo starých mobilných telefónov. Smartfóny sa priemerne menia každé tri roky. Energetické zdroje mobilných telefónov, lítium-iónové batérie, však môžu vydržať aj päť rokov a je veľkým plytvaním, keď sa predčasne objavia na skládkach. Ich ďalšie využitie v osvetľovacích zariadeniach znamená preto veľký prínos pre životné prostredie.

Lacné ekologické osvetlenie vydrží tri roky

 

Navrhnutý svetelný systém kombinuje niekoľko lítium-iónových batérií s lacným solárnym článkom a LED svietidlom. Bežná batéria s kapacitou 1 000 mAh môže napájať jednowattovú LED počas troch hodín. Na čítanie a písanie stačí však aj svietidlo s polovičným výkonom, ktoré dokáže s jednou batériou svietiť až šesť hodín. Keď sa akumulátor nabíja pomocou malého solárneho panelu, vydrží tento jednoduchý systém fungovať asi tri roky.

Staré batérie prinesú nové pracovné príležitosti

 

V málo rozvinutých oblastiach sa často svieti iba sviečkami alebo petrolejkami, ktorých účinnosť je nízka, často spôsobujú popáleniny či požiare a petrolejové výpary majú karcinogénne účinky. V konečnom dôsledku sú podľa vedcov tieto tradičné zdroje svetla drahšie ako lacný solárny systém.

Výskumný tím plánuje odštartovať pilotné projekty na výrobu týchto solárnych zariadení vo vybraných afrických krajinách už budúci rok.
 

Prototyp osvetľovacieho zariadenia so solárnym panelom, 12-voltovým LED svietidlom a tromi batériami zo smartfónu Samsung Galaxy Note 2

Páči sa ti?