Niekoľko zaujímavostí o spoločnosti Tesla, o ktorých ste zrejme ešte nepočuli

 

TESLA


Tesla, Inc. (predtým Tesla Motors, Inc.) je americká automobilka, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou elektromobilov. Sídlo firmy je v Silicon Valley

Tesla je v súčasnosti jedinou automobilkou, ktorá prevádzkuje vlastnú sieť nabíjacích staníc Supercharger. Spoločnosť taktiež vyrába a inštaluje vysoko-kapacitné domáce batérie Powerwall a batérie pre priemyselné využitie Powerpack

Spoločnosť Tesla Motors buduje najväčšiu továreň na výrobu Li-Ion batérií, ktorú nazýva Gigafactory.

Firmu založili Martin Eberhard a Marc Tarpenning v San Carlose. Investormi sú medzi inými Elon MuskSergej BrinLarry Page a Jeff Skoll.

Názov automobilky je odkazom na fyzika a vynálezcu Nikolu Teslu.

 

 

14 zaujímavostí o spoločnosti Tesla, o ktorých ste zrejme


ešte nepočuli


Fakt č. 1: Model S bol prvým elektrickým vozidlom, ktoré získalo cenu automobil roka od Motor Trend.

Fakt č. 2: Názov Tesla vymyslel Martin Eberhard v čase, keď bol v Disneylande na rande so svojou ženou.

Fakt č. 3: Kvôli obchodným zákonom je predaj vozidiel Tesla nezákonný v 6 štátoch. V týchto štátoch musíte zakúpiť vozidlo od obchodných dílerov, no Tesla predáva svoje vozidlá iba priamo.

Fakt č. 4: Po dlhú dobu bolo možné nabíjať vozidlá na nabíjacej stanici zadarmo. No nedávno oznámili, že sa to spoplatní. Plné nabitie trvá približne 20 až 30 minút.

Fakt č. 5: Napriek tomu, že v roku 2016 Tesla vypustila iba 76 230 vozidiel, aj tak získala neuveriteľnú trhovú hodnotu a prekonala Hyundai, Nissan, Ford a tiež General Motors.

Fakt č. 6: Model X váži o niečo menej ako 2 700 kg, čo z technického hľadiska znamená, že nemôže jazdiť cez Brooklynský most.

Fakt č. 7: K dispozícii je 1 191 superstaníc Tesla s 9 184 kompresormi po celom svete a ďalšie budú nainštalované.

Fakt č. 8: Tesla má “šialený” režim, vďaka čomu auto zrýchli z 0 na 60 za 3 sekundy.

Fakt č. 9: Ich obrovská továreň bude druhou najväčšou budovou na svete a zamestnávať bude 6500 ľudí.

Fakt č. 10: Táto továreň dokáže vyrobiť 500 000 elektrických vozidiel za rok.

Fakt č. 11: Nie všetky vozidlá tejto spoločnosti sú určené len pre super bohatých ľudí. Tesla Model 3 je k dispozícii za 35 000 dolárov.

Fakt č. 12: Stačí pravidelne meniť iba 6 častí auta, a to štyri kolesá a dva stierače.

Fakt č. 13: Okrem súkromných osobných automobilov plánuje Tesla v budúcnosti vyrábať aj mikrobusy a návesy.

Fakt č. 14: Spoločnosť Tesla vytvorila tiež “napájaciu sieť”, ktorá pôsobí ako sekundárny zdroj energie v prípade, že nastane výpadok prúdu. Nabíjajú ju solárne panely a môže vydržať až 7 dní.

Obrázok 1. Tesla Model S

 

Experti odhaľujú „tajomstvo“ bezkonkurenčného dojazdu


elektromobilov Tesla


„Tajnou omáčkou“ elektromobilov Tesla majú byť inovatívne riešenia ich batérií. A to na každej úrovni, od batériových článkov až po celé balenie. Mark Ellis, špecialista na efektívny dizajn a batériový konzultant uviedol, že Tesla Model 3 má najlepší dizajn batérií, aký kedy videl. Má podľa neho vynikať nad elektromobilmi ako Jaguar I-Pace, BMW i3, Nissan Leaf či Chevrolet Bolt/Opel Ampera-e.

Inovatívne má byť pritom umiestnenie batériových článkov vo vzťahu k prúdovým kolektorom. Ďalšou výhodou Tesly má byť to, že používa cylindrické (valcovité) batériové články, na rozdiel od konkurencie. Iní výrobcovia pritom zvyknú využívať prizmatické články.

Tie sa však pri nabíjaní a vybíjaní zväčšujú, resp. zmenšujú. Tzn., že je tomuto javu nutné prispôsobiť konštrukciu celej batérie, čo zvyšuje jej hmotnosť. A to sa potom v konečnom dôsledku prejaví aj na celkovej účinnosti vozidla.

Obrázok 2. Cylindrické (valcové) batériové články

 

 Obrázok 3. Tesla Model 3
Páči sa ti?