Nová ohybná batéria

Hlavným deficitom moderných technológií je žalostná výdrž batérií. V prípade smartfónov sa stáva pravidlom, že ráno ho vytiahnete zo zásuvky doplna nabitý a už večer môže ísť opäť do siete. Za posledné mesiace sa však objavuje mnoho správ o novodobých typoch batérií, ktorých vlastnosti sa vymykajú súčasným štandardom, napríklad ohybné batérie či nabitie smartfónu za menej než jednu minútu.

Definíciu dokonalosti v oblasti mobilných batérií sa snažia prepísať vedci zo Stanfordu. Tí totižto v posledných mesiacoch vyvíjali batériu, ktorá je lacná, ohybná a dokáže sa nabiť na plnú kapacitu už za 1 minútu. Je dokonca aj odolná voči výbuchom a nevzbĺkne ani v prípade, že do jej stredu vyvŕtate dieru. Za vývojom špeciálnej hliníkovo-iónovej batérie stojí profesor Hongjie Dai a jeho tím vedcov.

Jedinou nevýhodou aktuálneho prototypu batérie je jej nízka voltáž. Tá by sa však mala upraviť vylepšením materiálu katódy, takže by to vedcom nemalo robiť na čele veľké vrásky. Ohybná batéria s takto výbornými vlastnosťami sa stane hitom najmä flexibilných zariadení, no určite by sme ju radi videli aj v klasických zariadeniach s pevnou konštrukciou. Kapacita novej batérie dnes dosahuje zhruba 1/3 kapacity klasických lítiových batérií.

 

Páči sa ti?