Batérie z hnijúcich jabĺk

Vedci vyvinuli novú generáciu výkonných batérií z hnijúcich jabĺk.

Energia a nápady sú všade okolo nás, stačí sa len dobre pozerať. Nemecký technologický inštitút prišiel na spôsob, ako previesť hromady hnijúceho ovocia, jabĺk, do podoby tvrdého uhlíka - materiálu, ktorý môže byť veľmi efektívne využitý pri výrobe si-batérií (sodium-ion). Tento objav môže výrazne posunúť dopredu súčasný spôsob ukladania energie.


Ešte je trochu skoro jasať a tvrdiť, že si-batérie z odpadového materiálu dokážu plne konkurovať lítium-iónovým batériám, ale rozhodne môžeme tvrdiť, že sme na veľmi dobrej ceste. Na začiatku revolučného vynálezu stáli pritom obyčajné zhnité jablká. Inžinierov z nemeckého inštitútu lákali najmä vlastnosti zhnitých jabĺk ale aj ich veľký objem. Preto sa pokúsili získať z ich masy vysušením maximum prírodného uhlíka (ktorý ich z 95 % tvorí).

Keď sa tento krok podaril, mali k dispozícii veľmi kvalitný zdroj materiálu na tvorbu elektród (anód), ktorý je navyše z hľadiska prirodzenej degradácie veľmi odolný.

Modelová batéria, na samom začiatku ktorej stálo nevyužívané ovocie, dokázala v laboratórnych podmienkach zopakovať cyklus dobitia/vybitia až tisíckrát (pri zachovaní kapacity 99,1 %). A to už je pre „li-onky“ (ktoré majú o 20 % horšiu výkonnostnú krivku) solídna konkurencia.
Navrhovaný typ batérie je voči životnému prostrediu oveľa  šetrnejší. Klasické li-on batérie totiž obsahujú celý rad potenciálne nebezpečných materiálov, napríklad kobalt, čo na „jablkovej“ báze nehrozí.

Tím vedcov v súčasnosti rozpracováva využiteľnosť batérií a to od nástenných batérií v domácnostiach cez zásobu energie pre chytré telefóny až po elektromobily.

 

Páči sa ti?